Tragické koupání (I Dnes, Požáry.cz), 02.08.2010

 Mladík plaval pro topícího se kamaráda, sám zahynul

velikost textu:

2. srpna 2010  8:42

Policie prověřuje tragédii na řece Ostravici v Ostravě-Hrabové. Skupina mladíků ve věku od patnácti do sedmnácti let se v neděli večer šla vykoupat. Když se jeden z nich začal topit, šestnáctiletý kamarád pro něho skočil. Proud ho ale stáhl pod splav a už nevyplaval. 

"Tonoucímu sedmnáctiletému mladíkovi se podařilo zachytit klády, a tak zůstal nad hladinou. Staršího mladíka vytáhli z vody přivolaní hasiči a následně byl z místa převezen do nemocnice," uvedla mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková.

Mluvčí hasičů Petr Kůdela uvedl, že starší z topících se mladíků chtěl vyzkoušet sílu jezu u Mostní ulice. Hasiči ho vytáhli pomocí lana.

Po mladším pátrali hasiči i policisté včetně potápěčů marně. Dopoledne bude hledání těla pokračovat.

 Hasiči zachránili z jezu na Ostravici jednoho mladíka, po druhém se dál pátrá

02.08.2010 08:59 - Redakce

Čtyři jednotky hasičů zasahovaly od nedělního večera 1.8.2010 zhruba do nedělní půlnoci při pátrání složek IZS po dvou mladících (17 a 16 let), kteří se koupali v řece Ostravici v Ostravě-Hrabové. Starší z nich chtěl vyzkoušet sílu zdejšího jezu (u Mostní ulice), před vtáhnutím pod hladinu jej zachránila plovoucí kláda a pak hasiči. Druhý mladík, který mu šel na pomoc, dosud nebyl nalezen. 
     
Informaci o pohřešování dvou mladíků v Ostravici na hranici mezi ostravským obvodem Hrabová a Vratimovem obdrželo Centrum tísňového volání Ostrava v neděli krátce před půl sedmou večer. Na místo vyjely tři ostravské jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ze stanic Zábřeh, Fifejdy a Hrabůvka a s nimi jednotka dobrovolných hasičů z Vratimova (okres Ostrava-město). 
     
Právě  hasiči z Vratimova se rychle převlékli do nepromokavých obleků a mladíka, držícího se klády, vytáhli s pomocí lan na břeh a předali rychlé záchranné službě. Sedmnáctiletého mladíka převezla sanitka do ostravské nemocnice. 
     
Hasiči ze stanice HZS MSK Ostrava-Fifejdy mezitím přivezli člun, na kterém po jeho navázání na lano, spojující oba břehy Ostravice, pátrali po celé šířce jezu po druhém mladíkovi, hlavně pomocí dlouhých tyčí. Jiní hasiči se oblékli do nepromokavých obleků a po navázání na lana pátrali v bubnu a ve vývaru jezu. 
     
Další skupina hasičů vytvořila rojnici nedaleko jezu, kde hladina dosahovala zhruba 1,2 metru. Především pomocí svých rukou a nohou zde hasiči propátrávali dno řeky nahoru směrem k jezu - co nejpečlivěji. 
     
Po příjezdu policejních potápěčů hasiči osvětlovali místo pátrání a čekali zde na další pokyny v případě, že bude potřebná další pomoc při pátrání. Hasiči mj. komunikovali i s vodohospodáři a ověřovali u nich, zda by snížení průtoku vody vedlo k poklesu hladiny v okolí jezu.  


por. Mgr. Petr Kůdela, tiskový  mluvčí HZS Moravskoslezského kraje  

-kaw- 

 

Tisková zpráva Policie ČR, Městského ředitelství Ostrava: Další tragickou událost prověřují ostravští policisté. Dne 1.8.2010 došlo v podvečer k tonutí dvou mladíků v řece Ostravici v Ostravě-Hrabové na ulici Mostní. Skupina sedmi mladíků ve věku od 17 do 15 let se měla vracet z fotbalu a rozhodnout se ještě k vykoupání v řece. Z dosud zjištěných skutečností vyplývá, že jeden z mladíků měl tonout a volat o pomoc. Na tuto situaci měl zareagovat 16letý mladík, který měl skočit do řeky, aby tonoucího zachránil, nicméně proud ho měl stáhnout pod splav. Tonoucímu 17letému mladíkovi se mělo podařit zachytit klády a tak zůstat nad hladinou. Staršího mladíka vytáhli z vody přivolaní hasiči a následně byl z místa převezen do nemocnice, kde byl hospitalizován. Po mladším mladíkovi pátrali policisté spolu s policejními potápěči několik hodin. Dnes bude pátrací akce pokračovat. Pátrat po mladíkovi bude několik desítek osob - policistů, hasiči, strážníci i policejní potápěči. Okolnosti události i nadále prověřují ostravští policisté. V krátké době jde v Ostravě již o druhou obdobnou událost. 17letý mladík, který se topil na koupališti dne 23.7.2010 zemřel.