Období komunismu

     Průmyslová oblast kraje byla silně postižena válečnými událostmi, především bombardováním a přímými frontovými boji. Škody se nevyhnuly ani hasičským objektům a hasební technice. Jedním z prvních úkolů  bylo proto odstraňování takto vzniklých škod samotnými hasiči.

     V říjnu roku 1945 byla ustavena celostátní organizace Svaz československého hasičstva. U zemských jednot se od roku 1946 vytvářely okresní hasičské jednoty (OHJ).

     Po 2. světové válce sbíral vratimovský hasičský sbor síly a prostředky pro další činnost. Po komunistickém převratu v únoru 1948 byl  začleněn do složek Národní fronty, přičemž je  nasazován převážně na akce v rámci budování města, např. výstavba školy, jeslí, stadionu, výpomoc v  JZD aj.  Přesto převážná většina hasičů zůstává členy sboru  i nadále.

     V roce 1950 je z peněz sboru zakoupen podvozek vozidla PRAGA RN. Díky finanční dotaci ministerstva vnitra je vozidlo přestavěno na  skříňové požární auto s čerpadlem. Tento prototyp požárního vozu  byl v té době jedním z nejmodernějších a nejvýkonnějších aut v okrese.

                                                                                                    
Automobilová stříkačka AS 16 Praga RN          Automobilová stříkačka AS 16 Praga RN.        První předvedení AS16 vratimovské
       podvozek zakoupen v roce 1948 z                  Na snímku první řidič Jan Firek.               veřejnosti, cvičení na školu TGM.
Vratimovských papíren, v Brně byla vyrobena
   hasičská nástavba, poté byla vystavována
        v Praze, odkud přijela i s výzdobou. 


  
    V 50. letech nabývala na významu preventivní protipožární činnost, na niž bylo nutno proškolit prohlídkové skupiny, a v souvislosti s tím spoustu času věnovat provádění preventivních prohlídek. Vedle toho narůstal také počet hasičských zásahů. Záchranné práce při velkých požárech ve Vratimově a v okolních obcích  a také zásahy u povodní si vyžádaly nesmírné úsilí, čas a mnohdy i újmu na zdraví členů sboru.

     Dne 15. května 1960 byl na krajské konferenci v Ostravě ustaven Severomoravský krajský výbor Českého svazu požární ochrany (ČSPO), který fungoval do svého zrušení v prosinci 1965.

     V roce 1966 byla dokončena stavba hospodářské budovy při požární zbrojnici, v níž se nachází nejen schůzovní místnost, ale také klubovna a skladiště.

     V roce 1969 byl Sboru dobrovolných hasičů města Vratimova, jako jednomu z  prvních v okrese, přidělen automobilový požární přívěs PPS 12.

     Náhradou za již poruchový vůz PRAGA RN  je v roce 1971 dodáno starší vozidlo TATRA 805 ve valníkové úpravě.

     V 70. letech jsou již prostory staré zbrojnice nevyhovující, a sbor usiluje o výstavbu  modernějšího a podstatně rozsáhlejšího objektu. Stavba nové požární zbrojnice v ulici Na Příčnici je zahájena roku 1972 a za výrazné podpory všech členů sboru je dokončena a slavnostně otevřena v roce 1976. S novou zbrojnicí přichází  také nová technika – v roce 1975 nové auto ROBUR, ve valníkové úpravě, a v roce 1977  starší problémová cisterna ZIL 130, která je vůbec první cisternou sboru.

                                                     
       
  Stavba nové hasičské zbrojnice,ve které               Slavnostní otevření hasičárny za účasti   
                 sídlí sbor dodnes. Rok 1976.                      JUDR. Řepišťského (uprostřed). Rok 1976.


     V roce 1983 je cisterna ZIL 130 nahrazena starší cisternou TATRA 148. Navíc od roku 1990 dispoval sbor další starší cisternou  CAS 25-Škoda 706 RTHP. TATRA 148 slouží díky odborné a intenzívní péči a údržbě dodnes.

                 CISTERNA ZIL 130     CAS25 Š706 RTHP
                                CAS 32 Tatra 148


     V nových prostorách zbrojnice se úspěšně vyvíjí také činnost několika družstev žáků, dorostu a dospělých. Ze soutěží v okrsku, v okrese i kraji přivážejí družstva množství vítězných pohárů, diplomů a dalších ocenění za skvělá umístění.

                                                                          
Rok 1970 - Firková Jarmila a Firek Josef          Družstvo mladých hasičů, r. 1975,                             Mladí hasiči 1. máj 1989
      (nebyli manželé ani sourozenci)               na snímku zcela vlevo starosta sboru                       Úplně vzadu tehdejší vedoucí
   a mladší žákyně - 1. místo okr. kolo            Josef Firek mladší, zcela vpravo vedoucí                    mládeže Ing. Miroslav Slovják
                                                                                          mládeže Jarmila Firková, v horní řadě
                                                                        čtvrtý zleva
pozdější vedoucí mládeže
                                                                                  Ing. Miroslav Slovják.

                                                                   

     Nelze opomenout skutečnost, že Sbor dobrovolných hasičů města Vratimova se může právem pyšnit dlouholetou tradicí a vysokou úrovní při práci s mládeží. Pod vedením zkušených instruktorů  vychoval již několik generací zdatných hasičů.


Rýmařov kolem roku 1975.
Soutěž v požárním sportu, byla velice oblíbená.