CAS 15 Renault Midlum

Jak to všechno začalo          Konečně je tady          Dopravní nehoda CAS 15 Renault          Oprava

Na výběr techniky

Všeobecný popis vozidla:

Jedná se o cisternovou automobilovou stříkačku CAS-15 střední hmotnostní kategorie (celková hmotnost 14 t), na podvozku Renault Midlum 280.14 4x4 Off Road.

Podvozek vozidla je dvounápravový s prodlouženou čtyřdveřovou 6-místnou kabinou s celkovou hmotností 14 tun. Pohání jej vznětový přeplňovaný šestiválec o výkonu 280 koní. Všechna kola jsou trvale poháněna. Pro jízdu v terénu je k dispozici uzávěrka mezinápravového diferenciálu a samozřejmě také uzávěrky jednotlivých náprav. Vůz je vybaven manuální šestistupňovou převodovkou. Brzdy jsou na všech kolech kotoučové, vybavené ABS. Na předním nárazníku vozidla je osazen elektrický naviják Ramsey, o tažné síle 3500 kg.

Nástavba vozidla je provedena z montovaných hliníkových profilů, na které jsou lepením připevněny vnější panely. Na každé straně nástavby jsou tři skříně kryté roletkami. Zadní skříň nástavby je opatřena dveřmi výklopnými vzhůru, které slouží zároveň jako přístřešek pro obsluhu vozidla. Nádrž na vodu je provedena z kompozitního materiálu a má objem 3000 l, nádrž na pěnidlo je kovová (nerez) o objemu 200 l. Čerpadlo o výkonu 1500 l/min je vyrobeno v USA firmou Waterous. Umožňuje jak provoz v režimu nízkého tlaku, tak hašení vysokotlakým proudem, v obou režimech je samozřejmě možné i použití pěny. Čerpadlo je opatřeno čtyřmi výtlačným,i hrdly, přičemž na jednom je trvale připojena hadice C pro rychlý zásah. K dispozici je také elektricky ovládaný naviják vysokotlaku se šedesátimetrovou hadicí a pistolovou proudnicí. Na přední stěně nástavby je umístěn pneumaticky vysouvaný osvětlovací stožár se čtyřmi světlomety o celkovém výkonu 2000 W, ovládání naklápění a otáčení světlometů je zajištěno pomoci dálkového bezdrátové ovládání.      

Popis vybavení vozidla:

Kabina:
V šestimístná kabina je v předu vybavena na místě velitele a řidiče komunikační technikou (analogová radiostanice Motorola a digitální terminál Matra), je zde umístěno ovládání zvukového a světelného výstražného zařízení a schránka na dokumenty potřebné pro velitele vozidla. Mezi předními sedadly je umístěn nosič pro dva kusy dýchacích přístrojů Dräger.
V zadní části kabiny je čtyřmístná lavice pro mužstvo. V opěradle lavice jsou integrovány úchyty pro dýchací přístroje. Mezi úchyty pod výklopným polstrováním je místo pro 3 usy náhradních tlakových lahví. Pod lavicí je úložný prostor.
 Prostor mezi přední a zadní částí kabiny je předělen skříněmi z hliníkového plechu pro uložení další výbavy a pod stropem kabiny je uchycena police.

  

Pravá strana:
Ve skříních na pravé straně vozidla jsou umístěny prostředky práci u dopravních nehod, technických pomocí, poskytnutí první pomoci a pro práci u požáru.

  

Levá strana:
Ve skříních na levé straně vozidla jsou technické prostředky hlavně pro požární zásah a zajištění osvětlení.

 

Zadní skříň:
V zadní skříni je umístěno čerpadlo s ovládacím panelem, naviják vysokotlakého proudu s pistolovou proudnicí a příslušenstvím. Na horní hraně zadní stěny je osazena alej výstražných oranžových světel, sloužících k označení stojícího vozidla.

Horní plošina:
Na horní plošinu nástavby se vystupuje po sklopném žebříku na pravé straně zadní stěny. Na plošině je umístěn třídílný výsuvný žebřík Norbas, nastavovací žebříky, trhací hák, přejezdové můstky a bedna s ženijním nářadím. V úchytech jsou pak uloženy barely se sorbetem (Cansorb).

 

Na začátek stránky

 

Jak to všechno začalo

Dne 13. 6. 2008 na zasedání Rady Města Vratimova došlo po delším předchozím jednání k podpisu kupní smlouvy na nový zásahový automobil pro jednotku SDH Vratimov. Jako vítězná z výběrového řízení vzešla nabídka Strojírny Potůček Slatiňany s vozidlem CAS 15 Renault MIDLUM 280.14 4x4 OFF ROAD.
Jedná se o cisternovou automobilovou stříkačku na inovovaném podvozku známé francouzské značky. Oproti obdobným podvozkům stejného typu známým z již vyrobených hasičských vozidel je tento ve speciálním hasičském provedení s mnoha úpravami přímo pro výrobce požárních vozidel. Nově je automobil vybaven také inovovaným motorem řady DX s výkonem 280 koní. Nové vozidlo bude mít nádrž na vodu o objemu 3000 l , spolu s nádrží na pěnidlo o objemu 300 l. Obě budou vyrobeny z plastu. Dále bude vozidlo vybaveno čerpadlem z produkce americké firmy Waterous. Ve výbavě vozu nebude chybět elektrický naviják s tažnou silou 3500 kg,nebo osvětlovací stožár s dálkovým ovládáním.
V současné době mají zástupci naši jednotky za sebou první z, jistě dlouhé řady, návštěv u výrobce, kde si prohlédli připravený podvozek a konzultovali první technické záležitosti týkající se nového zásahového vozidla. Nezbývá než doufat, že spolupráce s dodavatelem bude korunována úspěchem v podobě nového vozidla podle představ vratimovských hasičů, které bude dlouho a dobře sloužit.

Za poslední dny proběhlo několik dalších návštěv našich zástupců u výrobce a zde jsou další snímky, dokumentující postup prací.

 

 

Na začátek stránky 

 

Konečně je tady !!!!

Dnes 22. srpna 2008 k nám dorazil nový zásahový automobil - cisternová automobilová stříkačka na podvozku Renault Midlum.
Technické podrobnosti uvedeme v blízké době, zatím alespoň několik prvních snímků.
Někteří si i vyzkoušeli sedadlo řidiče (a nejen to), i když si na něj budou muset ještě hodně let počkat...

 

Na začátek stránky 

Dopravní nehoda nového Renaultu

Dne 20. září 2008 došlo k nehodě naší nové cisterny, která se vracela z kondiční jízdy. Bylo to na křižovatce ulic Datyňská a U stadionu, kdy při jízdě po hlavní silnici ve směru na Datyně vyjelo zleva z vedlejší silnice bez zastavení na značce STOP osobní vozidlo Renault Laguna a srazilo se s naší cisternou. Po střetu vletěla Laguna do (naštěstí v té chvíli prázdné) autobusové zastávky a cisterna projela živým plotem před ZŠ, přerazila jeden stroma o druhý se zastavila.
Řidiče obou vozidel vyprostili další členové naší jednotky, kteří jeli ve druhém vozidle (TA Avia) za cisternou. Řidič Laguny utrpěl velmi vážná zranění hlavy a byl transportován vrtulníkem LZS Ostrava. Řidič a jeden člen osádky cisterny utrpěli zranění nohy, další tři členové utrpěli lehčí zranění. Všech pět bylo převezeno vozidlem RZS Ostrava k ošetření do nemocnice. První dva se vrátili se sádrou na noze, další tři ihned po návratu opět nastoupili ihned do služby.
Jako náhrada za rozbitou CASku bylo dáno znovu do služby původní vozidlo LIAZ, na které bylo znovu namontováno výstražné zařízení, radiostanice a bylo do něj přemístěno veškeré zásahové vybavení.

O této nehodě se objevilo mnoho zpráv ve sdělovacích prostředcích i na internetu. Z výše popsaného průběhu nehody je zcela jasné kdo nehodu zavinil a náš řidič udělal vše, co bylo v danou chvíli v jeho silách, aby to nedopadlo ještě hůř. Často se v komentářích a diskusích spekulovalo o tom proč a odkud se vozidlo vracelo, objevily se i názory, že osádka určitě nebyla střízlivá. K tomu považujeme za zásadní sdělit, že kondiční jízdy jsou nařízené zákonem a jsou tu právě proto, aby uměli podobná složitá a těžká vozidla co nejlépe ovládat a podobných nehod bylo co nejméně. Navíc všichni přítomní byli ve službě, a tedy spekulace o alkoholu jsou zcela nesmyslné. Asi nejnesmyslnější byl názor jednoho "ekologa" že auto je jen auto a lidi jen lidi, ale Svět přišel o dva stromy ....

Tady jsou snímky po nehodě:

 

 

 

Oprava havarovaného vozidla

Jak už víte, naše nové vozidlo CAS-15 Renault Midlum bylo loni 20. září účastníkem dopravní nehody, při které došlo ke značnému poškození vozidla. Byť nehoda nebyla zaviněná námi, vznikly nám s ní pochopitelně značné problémy, a to zejména se zajištěním opravy a uvedením vozidla do provozuschopného stavu. Po nehodě jsme začali okamžitě nastalou situaci řešit, ovšem jako vše, ani tato naše snaha se neobešla bez potíží. Vozidlo bylo v první polovině října odvezeno do autorizovaného servisu ve Slatiňanech. Pak začalo poměrně zdlouhavé vyřizování a vyjednávání s pojišťovnou (oprava je hrazena z povinného ručení viníka nehody). Až koncem loňského roku po nesčetných telefonátech a mnoha dopisech a mailech se ledy pohnuly a městský úřad po souhlasu pojišťovny uzavřel se servisem smlouvu na opravu vozidla. Na začátku roku, po ukončení celozávodní dovolené v SPS Slatiňany se započalo s opravou našeho vozidla. Bylo nutno demontovat nástavbu vozidla z podvozku, a to včetně nádrže na vodu a veškerých instalací. Samotná nástavba pak byla opravena v dílnách SPS. Podvozek, který byl havárií poškozen nejvíce byl odvezen do autorizovaného servisu Renault v Hradci Králové. Zde bylo nutno celý podvozek rozebrat, až zbyl jen holý rám vozidla, po opravách rámu a náprav a po dodání celé nové kabiny vozidla z Francie byl podvozek zkompletován a odeslán zpět do SPS k opětovnému sestavení vozidla. Celá oprava trvala téměř 4 měsíce. Nakonec jsme si mohli ve čtvrtek dne 23. 4. konečně vyzvednout naše opravené vozidlo ve firmě SPS. V pátek 24. 4. jsme pak vozidlo znovu vybavili a bylo znovu zařazeno do výjezdové činnosti. Doufáme, že to špatné již máme za námi a vozidlo nám bude dlouho a dobře sloužit.

 

Na začátek stránky

Na výběr techniky